Börja med hundutställning
Om du har en vacker rashund kan du börja med hundutställningar. Som hobby kräver det tid, pengar och träning för både dig och hunden. Men det kan bli en hobby som ni båda älskar och får ut väldigt mycket av.
Rasstandard
Innan din hund kan ställa upp måste den ha en stamtavla. Den ska vara registrerad i Svenska Kennelklubben och följa standarden för rasen. Det innebär att den inte får ha avvikande beteende, färg eller kropp. Exempelvis finns det angivna mått för hur stort underbett en fransk mastiff får ha för att delta i utställningar. Reglerna är alltså strikta.
Pli på hunden
En av reglerna som ni måste uppfylla är att hunden inte för sig på ett oacceptabelt beteende. Inom detta räknas utfall mot hundar, besökare och domare, aggressivitet och flyktbeteende. Flyktbeteende räknas som hundar som flyr från domarna och som man inte får närma sig på normala sätt.
Bedömning
En utställningshund bedöms av domarna och kan få olika priser beroende på sitt utseende och mentalitet. Flera hundar kan vinna samma priser. Hanar och tikar bedöms var för sig men man gör inte nödvändigtvis skillnad på raser: alla deltagande hundar ska visa på sitt rastypiska beteende och utseende och bedöms därefter.
Du kan också få gå en uppvisning med din hund tillsammans med andra. Ni går runt med hunden i koppel och domarna kan då bedöma deras beteende, gång och lydnad.
Produkter
En utställningshund kan gärna få ha det lilla extra under sin bedömning. Hunden ska vara tvättat, klipp och ren. Klorna ska vara klippta, rynkiga hundar ska vara rengjord under rynkorna, ögon och öron ska vara rena och tänderna borstade. Under uppvisningen kan man gärna ge hunden ett fint halsband som hunden kan bära med stolthet. Andra produkter som kan behövas är hundschampo, kammar och borstar, en rymlig bur så hunden orkar med de långa bilresorna och väntan på deras bedömning.
Det är dessa produkter, resandet och utställningsavgifterna som gör hobbyn ganska kostsam. Vill man spara in lite pengar kan man satsa på en eller två utställningar per år istället för att försöka hinna med alla.