Introducera hund och katt

Hur börjar man när hunden och katten ska mötas för första gången? Vad kan hända och hur kan du avvärja en katastrof innan den sker? Det är frågorna vi tänkte skriva lite om idag.

Oftast är det lättast att introducera en valp med en kattunge eller en hundvalp med en vuxen katt. När båda redan är vuxna kan första mötet bli svårare, men inte nödvändigtvis. Har du en snäll och nyfiken hund utan stora jaktinstinkter kommer den mest bara vilja hälsa. Katten kan ha svårare att accepterar hundens närhet och säger ifrån tills de har lärt känna varandra.

För att underlätta mötet finns med många smarta tillbehör som du kan skaffa, varav det bäst är en kattbur eller ett galler. Inför första mötet ska de aldrig ha fri tillgång till varandra. Om ena vill attackera ska det andra djuret redan vara skyddat. Låt de hälsa på varandra medan ett av djuren sitter i en bur eller på varsin sida om ett galler. Det är inte ovanligt om katten fräser och reser ragg, det är i sig inget dåligt tecken. Hunden kan skälla eller morra men första mötet brukar vara väldigt laddat för båda parterna.

Om någon av dem visar att de vill attackera, separera på djuren och gå med ena djuret till ett annat rum tills de båda har lugnat ner sig. Bästa är om katten eller hunden hålls i ett specifikt rum i några dagar. Därefter kan du byta plats på djuren, då bor de i varandras rum och får lära känna och bli bekväm med varandras dofter.

När det väl är dags att mötas öga mot öga ska katten ha tillgång till en flyktväg, det kan vara upp på en hylla eller genom en kattlucka som den redan har använt (annars kanske den inte förstår att den kan springa genom). Hunden kan vara kopplad eller lös om du känner dig trygg med den. Om hunden håller sig lugn ska du berömma och bjuda på godis, så associerar hunden katten med någonting bra. Katten kan fortfarande vara avvaktande men så länge den inte fräser eller attackerar är dessa två på god väg att bli sams. Generellt sett är det bara runt 10% av hundar och katter som aldrig klarar av att bo med varandra. Även om de inte blir bästa kompisar lär sig de flesta husdjur att tolerera den andra och bo i samma bostad som den.