Hundar som accessoar

Nu menar vi inte att man ska ha hunden runt halsen som en päls eller bära den i en väska dygnet runt. Men hunden är en förlängning av dig och lika vacker att ha bredvid sig som ett pärlhalsband runt halsen. 

I dagens läge har hunden blivit en spegling av den enskilda individen, ägaren. En aktiv människa som älskar att vara i skog och mark skaffar sig en spets- eller jakthund medan innesittare som vill ha en soffkompis äger en mops eller bulldogg. Och det är bra. Man ska skaffa en hundras som speglar ens egen personlighet och nöjen. En spetsras som lapp- och jämthundar passar inte att spendera mest tid inomhus under soffbordet och en bulldogg klarar inte av att lufsa omkring i skogen hela dagarna.

Det har också blivit populärt att klä upp sina hundar. Många raser kräver dock detta. Chihuahuas och vinthundar har tunn päls och klarar inte av vårt kalla klimat, de kan behöva hundskor och varma västar för att inte frysa under vintermånaderna. Men det är också populärt att ge sina hundar scarfar och vackra halsband som visar vilken stil husse och matte har. Nithalsband för rockarhusse och diamanter för prinsessmatte.

Och inget talar väl mer om hur vi ser på hundar idag än bilderna på Paris Hilton när hon bär omkring sin lilla hund i väskan. Små hundar som lever lyxliv. Det har blivit en sådan stereotyp att det till och med finns ett casinospel som heter Diamond Dogs: det är ett videoslotspel där frontfiguren är en solglasögonklädd chihuahua med sminkande ögon och glittrande accessoarer. Andra hundar i spelet är klädd i tjocka guldsmycken och glittrande örhängen.

Men här ska vi rätta till stereotypen lite grann. Många personer med små hundar blir anklagade för att hela tiden bära hunden, antingen i famnen eller väskan. Det man ska komma ihåg att det är ibland nödvändigt. Små hundar har inte samma stamina som stora och orkar inte gå lika länge utan att bli trötta, speciellt om de är valp eller gamla. Små hundar riskerar också att bli nedtrampade i större folksamlingar, så många ägare väljer att bära sina hundar i stora folkmassor för att skydda den från sparkar och att bli trampad på.