När hunden får kattsällskap

Har du hund och vill skaffa katt? Du behöver inte nödvändigtvis räkna med bråk.

Du måste dock tänka lite extra på hur de två djuren ska kunna hålla sams, för det finns som bekant en del naturliga motsättningar dem emellan. Ifall du bestämmer dig för att skaffa katt och har hund bör du därför aldrig lämna dem ensamma tillsammans på ett begränsat utrymme där någon part inte kan gå undan. Det viktigaste är att katten, som i regel är mindre och svagare, inte känner sig hotad.

Ett eget hörn

Katten bör ha ett ställe där den kan dra sig tillbaka och vara för sig själv. Katten måste få ha ett eget revir, som den känner är säkrat, som en slags fristad. Detta kan vara utomhus om det är en utekatt, men är även viktigt inomhus, speciellt om det är en innekatt. Om du bestämmer dig för att du vill ha både katt och hund är det alltså viktigt att kattens behov tillgodoses och säkerställs. Att katten känner att reviret är skyddat är A och O, då katten inte är ett flockdjur, men det gäller givetvis för hunden också.

För att ytterligare förstärka kattens känsla av att ha ett revir, en skyddad plats, kan det vara bra att markera detta för katten från början. Det kan man göra genom en kattbädd som man luktsätter med lite kattmynta, så att katten naturligt dras dit, och hunden förstår att det tillhör katten. Här kan du hitta både kattmynta och sköna bäddar och kattkorg till din katt.

Man behöver även tänka på kattens fysiska behov: den måste kunna äta och dricka utan att behöva oroa sig för hunden. Se därför till att ha kattlåda på säkert avstånd från hunden. Veterinären.nu tipsar om att ha vatten- och matskålar på hög höjd, så att katten kan hoppa upp och äta och dricka där. Det gäller att vara fantasifull när man planerar lösningar för hur katten och hunden skall kunna leva tillsamman i harmoni.