Vikten av god pälsvård
Även om din hund inte ställer upp i hundutställningar är det en god idé att hålla hundens päls i trim genom regelbunden pälsvård. Att kamma, borsta och se över hundens päls är också viktigt för hundens välbefinnande. Om du undersöker din hunds päls med jämna mellanrum har du också större chans att hitta eventuella hudsjukdomar eller småsår vid ett tidigt stadium, man får också en god kännedom om hundens alla hårlager och ett hum om hur djup och trång pälsen är, och det kan vara bra att veta så att man vet ungefär hur mycket tid man behöver lägga ner på att torka hunden efter ett bad. Vissa hundar behöver man blåsa med hårtork, andra hundar räcker det att man torkar med handduk, men det är viktigt att torka hunden på det sätt som pälsen kräver så att den inte får eksem eller dylikt på grund av våt päls. Anpassa pälsskötseln utifrån hundtyp och livsstil olika hundraser kräver olika pälsvård och det kan skilja markant mellan raserna, olika hund typer beskrivs nedan.
Korthåriga hundar
En släthårig hund med kort päls är den mest lättsamma pälsen att sköta. Då kan ett par bad om året räcka som skötsel. Denna hundtyp fäller päls ett par gånger om året så att tajma hundens bad i samband med fällning kan vara ett bra tips. En strävhårig hund, exempelvis en tax med kort päls, kräver dock lite mer skötsel. De fäller förvisso inget hår, men du får räkna med att trimma pälsen minst några gånger om året. Strävhåriga hundar bör också badas minst en gång i månaden. Vissa strävhåriga hundar har underull som enklast tas bort med en underullsskrapa, skriver Svenska Kennelklubben.
Långhåriga hundar
Långhåriga hundar som collie och golden retriever fäller vanligtvis mycket hår. De behöver därför borstas och badas i större utsträckning, räkna med borstning och bad var fjärde vecka ungefär. Efter badet när hunden fortfarande är blöt kan du sen borsta av merparten av hundens hår utomhus, så slipper du så mycket hår inne sen. För hundar med ännu längre hår som pudel och afghanhund rekommenderas borstning och bad minst varannan vecka för att undvika tovar. Här är det framförallt viktigt att använda rätt borste och en kam som inte sliter, många gånger räcker det nämligen med att borsta då hundens päls är självrenande.
För att hålla hundens päls i gott skick behöver pälsen med jämna mellanrum kammas igenom med en stålkam och göras fri från tovor, då underlättar det med ett slitstarkt verktyg. Tovor kan även klippas bort, men undvik detta om du kan så slipper pälsen få ett ojämnt utseende.
Välj den ras som du känner att du har tid med
Det är viktigt att du väljer en hundras som du känner att du har tid med, annars kommer hela hundägandet att bli en lång plåga och du kommer att känna dig dålig som kanske inte har tid att vårda den på bästa sätt och som den givetvis förtjänar. Hunden behöver motion och andra typer av stimulering men även päls och annan hygienvård som till exempel tandvård och kloklippning. Tandvård, kloklippning och pälsvård kan du börja med redan när hunden är valp.
Förbered dig på att hunden inte kommer att gilla vare sig kloklippning eller tandborstning, och här gäller det att du som hundägare har tålamod. Hunden får inte känna av ett obehag eller ett tvång, då kommer den alltid att förknippa kloklippning och tandborstning som något extremt obehagligt som den kommer att försöka hålla sig så långt ifrån som möjligt.
På Svenska Kennelklubben hittar du information om alla raser som finns registrerade i Sverige, där kan du läsa ingående om varje ras och se rasbeskrivningsdokument, där hittar du även länkar till uppfödare, hundkurser och mycket mera!